Jizerska 50

Jizerska 50

Efter en helg fri från tävlingar gick resan till Tjeckien i helgen för Jizerska 50 – Grand Tour race 2 för säsongen.

Inför Jizerska 50

Jizerska 50 är ett lite mer kuperat skidlopp som kan jämföras lite med norska Birkebeinerrennet. Spåren går i skogsterräng med längre stigningar i trevliga omgivningar. Lite som Birkebeinerrennet åker du upp på ett berg, men här rundar man en bergstopp. Till skillnad från många andra tävlingar är det inte lika lätt att komma till olika punkter längs spåret utan att ta sig fram på skidor. Därför innebär tävlingen lite mer logistik för att samordna supporten längs sträckan. 

För vår del gick Espen, Mats och Hans ut i spåret på skidor med ryggsäckar och reservstavar för att förbereda service på olika punkter längs sträckan. Alla tre täckte 2 punkter vardera på banan, dvs 6 stationer totalt på 50 km. Ett mycket lyckat upplägg. För att säkra näring där det var lite långt mellan servicestationerna, gick vi med dricksbälte från Coxa med slangsystem. Detta  utöver Maurtens gel som vi alltid har fäst på dräkten eller startnumret som en extra säkerhet.

Jizerska 50 2021
Vackra vyer från Jizerska 50. Foto: Visma Ski Classics & Nordic Focus

Bra skidförhållanden och molnfri himmel

Till start i helgens tävling kom Hedda, Hannes, Niko och Morten. Viktor blev tyvärr sjuk efter Marcialonga och Linn återhämtar sig fortfarande efter frostskadorna. Men hon kommer att vara redo till Vasaloppet! 😊

Alla säger att det är så fint i Alperna och det är en av de bästa platserna att åka skidor. Men skogen och de karga bergen över Liberec har fantastiska backar och bra skidförhållanden.

I helgen fick vi ordentliga vinterförhållanden med en jämnt temperatur på runt minus 10 grader. Nysnö från dagarna innan tävling och sol från en molnfri himmel hela tävlingsdagen.

Att åka skidor i bra vinterväder är enkelt, lägg extra blått under skidorna så kommer du långt. Men i tävlingssammanhang är det samma procedur som vanligt som gäller. Skidor testas tidigt och sent, högt och lågt i terrängen. Utmaningen i helgen var att det är en liten höjdskillnad sträckan och att man går runt ett berg. Kallare och torrare / långsammare snö på höjden och att på ena sidan av berget har du vind och drivsnö (snö i spåret) vilket också ger lite extra motstånd. Start och målgång på samma plats och med solen som värmer ger blankare spår mot slutet. Så här man val baserat på erfarenhet och taktik inför tävlingen, var man ska ha de bästa skidorna, var kommer det gå fort etc.

Jizerska 50 bjöd på en tuff dag i spåret

Jizerska är en tävling som vanligtvis går snabbt från start eftersom man börjar med en backe och i stort sett bara har stigningar de första 11 km. Detta innebär att loppet delar sig ganska snabbt och så var också fallet i helgen, fältet delas upp när åkare blir trötta och faller av.

Längs med sträckan i Jizerska 50 är det två Climb-tävlingar och en sprint för att samla poäng.

Undertecknad har fått en solid rysk konkurrent i kampen om Climbpoängen och hänvisades till 2: a plats vid första Climb tävlingen. Fick också smaka på min egen medicin i stigningen jag har använt för att göra rycket tidigare år och var tvungen att släppa ledningen. Således lite längre bak på klättring nr 2. Kom heller inte ikapp täten före mål och fick därför bara spurta om platserna mellan 7 och 10. Det enda positiva att ta med sig på en tung dag i spåret var en bra spurt mot ganska snabba åkare 😊

Nu blir det en kort paus hemma, vårda kroppen och en kort träningsperiod i förberedelserna för Vasaloppet, som blir nästa Ski Classics-tävling på programmet.

/EP

Tävlingsresultat:

Morten: 7
Niko: 17
Hedda: 18
Hannes: 42

Totalt i lagtävlingen: 6

Jizerska 50 2021
Jizerska 50. Foto: Visma Ski Classics & Nordic Focus

Lämna ett svar