Säsongens första klassiker – Marcialonga

Säsongens första klassiker – Marcialonga

Säsongens första Grand Tour-klassiker är avklarad. Nytt koncept för året med Grand Tour som inkluderar de fyra största tävlingarna i Ski Classics – Marcialonga, Jizerska 50, Vasaloppet och Birken. 100 000 euro i potten till den som lyckas vinna alla de 4 stora klassikerna i rad, under en och samma säsong … Lycka till, Emil Persson 😉

Förbedelser inför Marcialonga

Vi anlände tidigt till Val di Fiemme och hade därmed gott om tid att göra tester och förberedelser dagarna innan. Med ett strukturerat upplägg och plan från serviceteamet kunde vi utnyttja dagarna utan att störa åkare eller provåkare med onödiga tester.

Prognoserna visade redan i början av veckan  att  det kunde uppstå utmaningar med vädret under dygnet / natten mot tävlingen. Supportpersonalen förberedde sig därför för nattarbete och lite sömn under dygnet innan tävlingen.

Snön som rapporterades kom äntligen kvällen före tävlingen och i större kvantiteter i delar av dalen. Vallning och testning måste sedan göras hela natten för att testa skidor och utrustning under de mest relevanta förhållandena inför tävlingen. En mycket imponerande insats från serviceteamet dygnen innan tävlingen drog igång.

Dessutom måste det läggas till att samma team samordnar och ansvarar för service till åkarna också genom hela tävlingen, som varade drygt 3 timmar. Det innebär att köra till start, dela ut skidor till start, stavar till start och genom loppet och dricka under loppet. Det är svårt att åka längdskidor, men det finns en hel del arbete som pågår bakom scen så att idrottarna har bästa möjliga förutsättningar att prestera på topp.

Målgång i Marcialonga

Äntligen dags för tävling!

Hedda, Hannes, Viktor och Morten startade i helgen. Linn jobbar sig fortfarande tillbaka efter frostskadorna, nu är hon väl på väg att börja träna igen. Nu hoppas vi på att få tillbaks henne på startlinjen så fort som möjligt. Tyvärr fick Niko stå över helgen efter att ha vaknat med ont i halsen.

Loppet blev som väderprognosen förutspådde. Snö och några minusgrader i början för att sen bli varmare och fuktigare längre in i tävlingen, med ett snabbare före de sista 20 km. Med snö i spåren var det en lugn resa under lång tid för herrfältet när de första åkarna fick ploga spåren. Särskilt i den övre delen av banan hade det kommit mycket snö, mellan 10-15 cm, efter att spåren hade körts inför tävlingen. Med långsam åkning blir fältet också stort. Det ledde till olyckor och kraschar under loppet. Något du alltid vill undvika, men tyvärr är det inte alltid möjligt! Det är en del av ”spelet” och ibland har du lite extra otur.

Målgång i Marcialonga

Slutet på loppet närmar sig oavsett, de sista 20 km gick ganska smidigt. Spåren var fria från snö och föret snabbare. Den vanliga kampen om positionerna inför den sista backen – Cascata, var precis som vanligt. Även om jag tycker att löparna var väldigt disciplinerade och rättvisa, i den mån man kan vara det så nära målet. Den är i sista backen som allt avgörs. Du vet inte förrän du står där om du har den styrka som behövs för att kämpa för seger, eller om du brände det sista krutet innan backen. Här baseras det delvis på tidigare erfarenheter och om du har dagen för att kunna uppnå ett toppresultat.

Laget lyckas inte uppnå något toppresultat i Marcialonga. Jag personligen hade stora förväntningar på att kämpa om segern i år, men den chansen försvann med en oönskad resa med huvudet i snön 20 km före mål. Hedda startade som ensam kvinna från teamet och som också debuterade i Marcialonga  placerade sig på en 15 plats. Vilket är mycket bra jobbat. Värdefull erfarenhet och som hon säger är det skillnad på att åka 50 och 70 km. Det är ännu viktigare vad du gör tidigt i tävlingen. Både i förhållande till kraftförbrukning, taktiskt där du ligger och hamnar i fältet och inte minst näringen. Om du äter för lite näring tidigt i loppet, sjunker prestandan mer än du tror i slutet av tävlingen. Om du får slut på energi tappar du mycket jämfört med om du lyckas upprätthålla vätska och energibalans i kroppen.

Sportdryck och energigel

Teamet använder sportdryck och energigel från Maurten i de tävlingar vi kör. Nu finns det både sportdrycker och geler, med och utan koffein. Koffein är positivt under tävlingarna eftersom det är uppfriskande men gör det också lättare för kroppen att absorbera energi från sportdrycken och gelén du konsumerar. Vi använder därför båda varianterna under tävlingarna. Gel bär vanligtvis åkarna själva, medan sportdrycken kommer från vårt supportteam som följer oss längs spåret. Således kan vi växla vilka dryckespunkter du får sportdryck med koffein och vilka du bara får ren sportdryck. Anledningen till att vi inte bara kör koffein hela vägen är att det finns en gräns för hur mycket koffein du ska konsumera för att det ska ha en positiv effekt kontra att det visar sig vara negativt.

Laget fick dåliga sprintpoäng under loppet, samtliga herrar var för ”dåligt” placerade. Långt efter i fältet för att kunna samla poäng i sprinten och lagtävlingen den här gången.

Här kommer en bättre plan att göras i förväg innan vi är på startlinjen igen i Tjeckien om drygt en vecka.

/EP

Tävlingsresultat:

Morten: 9
Hedda: 15
Viktor: 37
Hannes: 38

Totalt i lagtävlingen: 6

Morten E. P. i Marcialonga

Lämna ett svar