Rea!

Nordic Athlete D-vitamin | 50 μg | 120 kapslar

42.00 kr

98 i lager

D-vitamin från Nordic Athlete

Artikelnr: 7350128470227 Kategorier: , ,

Beskrivning

D-vitamin är ett viktigt vitamin som kroppen inte kan bilda på egen hand.

  • Bidrar till ett fungerande immunförsvar
  • D-vitaminbrist förkommer i norden under vinterhalvåret
  • Svensktillverkade tabletter
  • Varje kapsel innehåller 50 mikrogram d-vitamin

REKOMMENDERAD DAGLIG DOS: 1 kapsel per dag i samband med måltid.

D-vitamin är ett vitamin som bland annat är kopplat till kalkbalansen i både skelett och tänder. Du som råkar ut för D-vitaminbrist kan drabbas av rakit. Vitaminet är ett av få vitaminer som vi riskerar att få för lite av. Vissa grupper kan därför behöva tillskott av vitaminet.

Vad innehåller D-vitamin

D-vitamin finns i en hel del livsmedel, den främsta källan till det är fet fisk. Som till exempel lax, sill eller makril. Mejeriprodukter, växtdrycker samt margarin och matfettsblandningar är ofta berikade med D-vitamin. Både kött och ägg innehåller en del vitamin D.

Hur bildas d-vitamin av solen?

På sommaren när huden utsätts för solens strålar är detta den viktigaste källan. För att kroppen skall kunna bilda D-vitamin som motsvarar ett dagligt intag på 5-10 mikrogram så räcker det i juni och juli att vara ute barärmad upp till 15 minuter 2-3 gånger i veckan. Det vitamin som bildas lagras till viss del upp i kroppen och kan täcka en del av d-vitaminbehovet under vinterhalvåret.

Kan vuxna drabbas av Rakit?

Rakit innebär att ett skelett under tillväxt påverkas, så Rakit drabbar oftas barn. Men trots det kan även vuxna få det i samband med kalciumbrist som kan utlösas av D-vitaminbrist, symtomen är inte desamma. Vuxenrakit ger så kallad osteomalaci vilket kan orsaka skelettsmärtor och ömhet, men även ökad risk för benbrott. Därför är det viktigt att hålla koll på sitt intag av d-vitamin.

Hur mycket D-vitamin behöver man?

Barn och vuxna som inte tillhör särskilt utsatta grupper behöver 10 mikrogram/dag. Utsatta grupper till exempel veganer samt personer som bär heltäckande kläder som gör att huden inte utsätts för solstrålning. Bör ta tillskott på 10 mikrogram/dag. De som tillhör båda grupperna bör ta kosttillskott på 20 mikrogram vitamin/dag.

Innehåll

Fyllnadsmedel (Mikrokristallin cellulosa), Kolekalciferol. Hydroxipropylmetylcellulosa i kapselskal.

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera ”Nordic Athlete D-vitamin | 50 μg | 120 kapslar”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *