Tävlingspremiär i Engadin La Diagonela

Tävlingspremiär i Engadin La Diagonela

Stora delar av teamet har under senaste veckan varit på plats i Livigno för att förbereda oss inför säsongens första start.

På plats i Livigno

I lördags var det äntligen dags för säsongens första tävling i Visma Ski Classics med La Diagonela i Engadindalen. Eftersom tävlingen går på en höjd av cirka 1800 moh. åkte vi ner till Livigno drygt en vecka före tävlingen för att vänja oss vid höjden. Om du vill tävla på högre höjd har du två val, antingen resa ner för att acklimatisera dig i 6-10 dagar före tävlingen eller resa nära inpå tävlingen och helst gå upp till den höjd du måste tävla samma dag som tävlingen, om det är möjligt.

Vi har varit baserade i Livigno med bra träningsförhållanden där vi har bott på samma höjd som i Engadindalen. Livigno ligger ca. 1 timmes bilresa bort.

Team Nordic Athlete i Livigno 2021
Ett intervallpass före säsongspremiären i Livigno

Kylig skidåkning i Enginadalen

När vädret är fint i Alperna vid denna tid på året är temperaturen låg, särskilt på morgonen innan solen värmer upp. Så vi har blivit vana vid både höjd och kyla under dagarna i Livigno, och därmed väl förberedda för vad som blev en kylig skidåkning i Engadindalen. Från laget stod Hedda, Linn, Viktor och Morten på startlinjen – tjejerna i sin debut i Visma Ski Classics (Hedda har åkt Ylläs-Levi för några år sedan) Men den här gången är det början på en hel säsong med långlopp.

60 km i höjd är en sak, men lägg till att temperaturen låg runt -20 grader under hela tävlingen, vilket gjorde det till en extra utmaning för de flesta.

Trots vissa problem med kylan under tävlingen kom alla teamets åkare i mål med bra resultat och utmärkte sig på vägen genom att plocka upp sprintpoäng i tävlingen om den gröna sprinttröjan, i både dam- och herrklassen. Dessa poäng är också viktiga eftersom de ingår i lagtävlingen. Lagtävlingen handlar om vilket lag som samlar ihop flest poäng för varje lopp, därefter rankas lagen i en lista som motsvarar vad du gör i den enskilda Champion-tävlingen. I slutet av säsongen bestäms sedan vilket lag som har presterat bäst som ett lag under hela säsongen utöver de enskilda kombinerade tävlingarna.

Resultat La Diagonela

Vi uppnår inga toppresultat i form av pallplatser i säsongens första tävling, men vi är nöjda med premiären. Vi är ett nytt team som reser tillsammans och det innebär mycket logistik för att lyckas med allt från skidtestning, tävlingsförberedelser och service under tävlingen. Vi lyckas bra med detta, både att vi har bra skidor och får tillräckligt med energi genom loppet. Massor av nya upplevelser och lärdomar för många i teamet den första helgen. Det bådar gott för de kommande helgerna. Först ut är Toblach-Cortina nu på lördag, innan säsongens första klassiker står på tur med Marcialonga.

Vi kommer att göra vad vi kan för att förbereda oss på bästa sätt inför nästa tävling med målet att klättra i resultatlistorna. Teamet är fortfarande på plats i Livigno fram till torsdag då vi förflyttar oss till Toblach.

CIAO

/ EP

Tävlingsresultat:

Linn: 7
Hedda: 12
Morten: 9
Viktor: 28

Lagtävling: 5

Morten EP La Diagonela 2021
Morten EP. Foto: Björn Reichert @Nordicfocus

Lämna ett svar