En 4:e plats i Toblach-Cortina

En 4:e plats i Toblach-Cortina

I torsdags packade vi ihop i Livigno och satte kurs mot Toblach. Linn var tyvärr tvungen att åka hem till Sverige efter frostskador under La Diagonela. Linn har spenderat dagarna på sjukhuset i Bormio för att behandla frostskadorna. Där togs ett beslut om att bästa lösningen för Linn var att åka hem och återhämta sig tills hon är redo att tävla igen.

Bra uppslutning i Toblach

Till Toblach åkte vallachefen Mats ner för att ta kontroll över vallaboden. Tillsammans med Kim och Robin och Hans bildade de helgens supportteam, som ansvarar för allt från skidtestning och valla till service under tävlingen. På åksidan började vi i helgen med att samtliga herråkare i teamet var på plats. Niko och Hannes åkte också ner till Toblach för säsongens första långtur med laget

Team Nordic Athlete i Toblach
Team Nordic Athlete på plats i Toblach

Försenad tävling och ändrad bana

Helgens tävling var ursprungligen planerad till lördag, men flyttades så småningom till söndag på grund av kraftigt snöfall med risk för både laviner och dåliga TV-bilder. Att ändra tävlingsdagen var ett mycket bra beslut, även om banan fortfarande måste ändras på grund av den fortsatta risken för laviner. Det viktigaste var att  loppet  hölls med goda förutsättningar för en rättvis tävling. Med en extra förberedelsedag inför tävlingen hade supportteamet gott om tid att testa skidor och produkter medan vi åkare fick en extra dag att ladda upp till tävlingen.

Förändringar i banan, med större betydelse, var bland annat att både start och mål var i Toblach och att vi gick 2 varv i ett kuperat spår, vilket inkluderade 5 km i WC-spåren. Dessa förändringar gjorde det till ett tuffare lopp där det skilde mer mellan åkarna och delade fältet tidigare och i mindre grupper än vad vi brukar se. På grund av varvåkning och covid19-begränsningarna separerades dam- och herrloppet med en tidig start för damerna, medan herrarna fick starta när damerna var i mål.

Med nederbörd i form av snö under lördagen och med fuktigt och varmare väder än vad som förutspåddes på söndagen, gjorde supportteamet inte de sista testerna förrän natten till söndag, när temperaturen skulle vara lägre. Många tror att valla och skidtestare jobbar tidigt och sent … men de jobbar faktiskt även på natten när det behövs. Våra skidtestare testade de sista skidorna mellan 02.00 och 03.00 på natten för att ge oss de bästa förutsättningar inför tävlingen.

«Winning margins» – som Swix säger.  😊

Resultat Toblach-Cortina

Loppet i sig slutar med lite blandade resultat och känslor för åkarna i laget. Vi plockar inte så många poäng i sprint- och klättringstävlingarna som vi skulle vilja. På damsidan är Hedda ensam till starten p.g.a.  Linns frostskador. Efter en tuff start får hon aldrig riktigt bra flyt i loppet men kämpar sig ändå in i topp 20.

Herrloppet går snabbt från start, fram till den första sprinten på 9 km, har fältet redan spruckit upp. Här var planen att fler i laget skulle plocka poäng, något vi inte lyckas med. I Climb-sprinten, 9 km senare, är det bara 6 åkare kvar. Morten är med och får några poäng i tävlingen om klättringströjan, men får tyvärr inte åka i denna i nästa tävling. Fler poäng kommer att delas ut i denna kategori senare under säsongen, så tröjan kommer vi kämpa för att få tillbaks till laget. Morten håller sig kvar i fältet med 6 åkare fram till upploppet där det blir en sprintuppgörelse för pallplatserna. Morten lyckas inte riktigt hela vägen och hamnar på en 4: e plats. Det positiva är att han nu är extra motiverad och taggad till nästa tävling – Marcialonga!

Det var en hård tävling med många trötta åkare även i herrklassen, åkarna kom i mål i mindre grupper. Överlag var det en bra uppladdning till nästa helgs Marcialonga.

På tisdag fortsätter resan till Val di Fiemme för slutförberedelser för Marcialonga på söndag. Säsongens första klassiker.

/ EP

Tävlingsresultat:

Morten: 4
Hedda: 19
Niko: 25
Viktor: 39
Hannes: 66

 

Herrspurt Toblach
Morten EP i mål som 4:a. Foto: Björn Reichert @Nordicfocus

Lämna ett svar