Vålådalsrennet och Tåssåsen Criterium

Vålådalsrennet och Tåssåsen Criterium

På grund av Corona pandemin ställdes årets Birkebeinerrenn in, kort därefter ställde även arrangören av Yllas-Levi in. Vilket skulle ha varit säsongens sista tävling.

Nya tävlingar, nya utmaningar

Men organisationen i Visma Ski Classics är lösningsorienterad. I samband med Årefjellsloppet som arrangeras i en ny upplaga i Vålådalen sista helgen i mars, sattes en ersättningstävling in för både Birkebeinerrennet och Yllas-Levi helgen innan.

Det blev en ny utmaning för både skidåkare och supportpersonal. Två tävlingar på över 50 km i två lite olika spår i växlande väder hölls över två dagar. Lördagens tävling Vålådalsrennet ersatte Birkebeinerrennet, så vi fick ett kuperad spår som gick två varv uppför berget + ett ”lättare” varv i slutet. Under Birkens ledning kördes loppet med en ryggsäck med ett specifikt innehåll.

Coxa Carry ryggsäckar

Utmaningen när du springer, cyklar eller åker skidor med en ryggsäck är att hitta en modell som inte hindrar optimal rörelse och att den sitter bra oavsett vilken vikt som ska bäras. Vi har turen att samarbeta med Coxa Carry. Coxa har unika väskor som utformats med tanken att det mesta av vikten du bär på vilar på höfterna istället för över axlarna. Min personliga upplevelse är då att axlarna och armarna har friare rörelse och att du känner att det är lätt att andas även med lite vikt i ryggsäcken. Traditionella väskor belastar ofta mycket över bröstet, speciellt när du har lite mer vikt. Coxa Carry har nästan blivit mer kända för sina midjeväskor (med vätskeblåsa) vilket är mycket vanligt bland skidåkare som kör långlopp.

Kamp om positioner. Foto: Visma Ski Classics.

Vålådalsrennet

Lördagens tävling i herrklassen präglades av flera försök att bryta upp klungan och det fanns flera mindre grupper längs vägen. Men fältet samlades mycket under den sista rundan på 15 km, åkare som hade fallit av anslöt igen och vilket gjorde att det blev en trång och lite kaotisk avslutning med många åkare som kämpade om positioner mot slutet av loppet. Det blev en tung dag för både damer och herrar.

Tåssåsen Criterium

På söndagens kördes den andra tävlingen för helgen – Tåssåsen Criterium. Tävlingen skulle egentligen vara 64 km, men på grund av snö och stark vind både på natten och genom större delar av tävlingen var man tvungen att göra lite ändringar. Detta för att kunna genomföra en tävling med bästa möjliga förutsättningar. Här gör arrangören ett mycket bra jobb och hittar en bra alternativ lösning. Tävlingen körs i tre varv med en sträcka på cirka 18 km per varv. Starten i ett lättare kuperat spår på cirka 8 km innan avslutningen gick i mer kuperad och tuffare terräng.

Det är inte så vanligt med långa tävlingar två dagar i rad, så vi var mycket försiktiga med återhämtningsåtgärder efter den första tävlingsdagen. Intag av näringsämnen och vätskor direkt efter tävlingen samt lätt jogging och påfyllning med mat när vi återvände till stugan.

Det verkade som om flera hade gjort jobbet efter målgången på Vålådal-loppet, det fanns få spår av att de flesta av åkarna hade kört tunga 50 km dagen innan. Själv kände man sig också i bra form, nästan bättre än dagen innan! Med bra skidor och självförtroende på topp gick vi på offensiven vid söndagens tävling. Vi accelererade och försökte komma undan med en lucka utan framgång förrän vi korsade mållinjen 😊

Double trouble

Klungan var cirka 30 man stor när vi påbörjade de sista 10 km, samma 5 km igen. Med kuperat och slingrande spår där det mest gick i ett spår. Det var mycket strid och kamp om positioner. Några bröt stavar och andra åkare föll till marken.

Fältet sprack inte mycket innan vi gick in på de sista 2 km där du var tvungen att stänga några mindre luckor och hålla uppe trycket i en något långsammare terräng. Det är trevligt när du känner att du har kontroll och kan täppa till små luckor, gå framåt och att mannen bakom också kämpar för att följa. Plötsligt var vi där, två herrar från team Nordic Athlete, topp 10 i fältet när det bara var 500m kvar.

Vi tar sedan kontroll och Johan går all in och leder in på upploppet. EP smyger sig snarare framåt från rygg till rygg och är framme i täten med 150 m kvar. Äntligen fick vi båda komma på pallen! Det blir en 2: a och 3: e plats efter Emil Person som har varit nästan oslagbar under hela säsongen.

Lyckligtvis blir det ett nytt försök. Nu har vi tagit det lugnt vid stugan i Edsåsdalen i några dagar. Testade några skidor och bekantade oss med spåret till säsongens sista och kanske tuffaste tävling. 100 km med cirka 2300 höjdmeter blir nästa utmaning i den nya utgåvan av Årefjellsloppet. Det kommer åtminstone att vara den längsta tävlingen i den här säsongens Visma Ski Classics!

/ Morten

Upploppet som resulterade i 2 pallplatser för team Nordic Athlete. Foto: Visma Ski Classics

Lämna ett svar